אתרי וורדפרס ואתרי אינטרנט בכלל, זקוקים לתחזוקה שוטפת על מנת שיוכלו לתפקד באופן מיטבי. במובנים רבים זה די דומה לטיפולים השוטפים שאנו דואגים לבצע עבור הרכב שלנו. כל מי שהחזיק ברשותו רכב, יודע כי אם מזניחים את הטיפול הקבוע התקופתי, מתחילות להופיע בעיות רבות וביצועי הרכב יורדים.
ממש באותו האופן, אם לא נדאג לתחזוקה שוטפת של אתר הוורדפרס שלנו, נהיה חשופים למגוון שלם של תופעות שליליות, שגיאות שונות, טעינה איטית של דפים עד כדי אי-זמינות, ואף ירידה ברמת האבטחה של האתר.
איך נמנעים מבעיות כאלה?
תחזוקת אתר וורדפרס אינה צריכה להיות משהו מסובך. בסך הכל מדובר על שורה של פעולות פשוטות יחסית, שיש לבצע במועדים קבועים.
גיבוי
הדבר הבסיסי והמתבקש ביותר שצריך לעשות הוא לדאוג לגיבוי קבוע של קבצי האתר ובסיס הנתונים.
במקרה של תקלה קשה או פריצה לאתר, כל העבודה הקשה שהשקענו באתר תרד לטמיון, אם לא דאגנו לגיבוי קבוע של האתר.
באמצעות גיבוי שוטף של נתוני האתר, תמיד יהיה ביכולתנו לשחזר ולחזור אל נקודת הגיבוי האחרונה באופן די זריז.
כך נקטין את זמן השבתת האתר למינימום.
ישנן מגוון של דרכים לבצע גיבוי לאתר וורדפרס. הדרך הנוחה ביותר היא על ידי שימוש בתוספים המיועדים למטרה זו. אחד מהתוספים הפופולאריים ביותר לביצוע גיבויים הוא UpdraftPlus (מעל 2 מליון התקנות). התוסף מציע גרסה חינמית לגמרי שיכולה בהחלט להספיק לרוב המשתמשים. למי שרוצה קצת יותר קיימת גם גרסה בתשלום הכוללת פונקציות מתקדמות יותר.
עדכוני מערכת וורדפרס, תוספים ותבניות
וורדפרס הנה מערכת המתפתחת בקצב מהיר מאוד. כמות עצומה של מפתחים בכל רחבי העולם, שוקדים על פיתוח קבצי הליבה של וורדפרס. לכך יש להוסיף את מפתחי התוספים והתבניות, אשר גם הם דואגים לשכלל ולפתח את המוצרים שלהם ללא הפסקה.
השינויים הבלתי פוסקים האלה מחייבים אותנו להישאר תמיד עם יד על הדופק, ולדאוג לביצוע עדכונים באופן שוטף.
מטרת העדכונים אינה מסתכמת רק בהוספת פיצ'רים חדשים. רבים מעדכונים אלה הם עדכונים שמטרתם לנטרל כשלי אבטחה, ולכן הזנחת עדכונים אלה למעשה משאירה את האתר שלנו חשוף לניסיונות פריצה. בידי ההאקרים כלים היודעים לאתר אילו אתרים אינם מעודכנים. אתרים אלה מהווים מטרה קלה ונוחה לתקיפה.
עדכוני וורדפרס מומלץ לבצע כאשר יש בידנו גיבוי עדכני של האתר, כך במקרה בו העדכון גרם לבעיה בלתי צפויה, באפשרותנו "לקחת צעד אחורה" ולטפל בבעיה מבלי להשבית את האתר.
הערה בקשר לעדכונים האוטומטים של וורדפרס: מדובר אמנם באפשרות שעושה את החיים קלים, אבל כדאי לדעת שלעתים עדכון אוטומטי כזה עלול לשבש את פעולת האתר שלכם באופן קשה. השתמשו באופציה זו בזהירות רבה. באתרים גדולים עם המון תעבורה מומלץ לבטל את האפשרות הזאת, ולעדכן "ידנית" באופן יזום ומבוקר.
רענון נהלי אבטחה
אחד מהנושאים החשובים ביותר בכל פעולות תחזוקת האתר הוא נושא האבטחה. ניסיונות לפריצה וחבלה באתרי אינטרנט הם לא אירוע נדיר כלל, ועל כן חשוב להקפיד באופן קבוע ולוודא כי האתר נקי מקבצים זדוניים ורוגלות למיניהן, וכן כי כל פרצות האבטחה הידועות טופלו.
מספר הרגלים שיגבירו את אבטחת האתר שלך:
- שינוי סיסמת האדמין מדי תקופה
- מחיקת חשבונות בעלי גישה לאיזור הניהול אם אין בהם צורך יותר
- סריקת האתר באמצעות כלי לאיתור פרצות אבטחה ורוגלות. אחד המומלצים הוא הכלי של חברת האבטחה סוקורי Sucuri
תחזוקת בסיס נתונים
בסיס הנתונים מאחסן את כל המידע הדינאמי הקשור לאתר שלנו. תוכן פוסטים, הפניות לקבצי תמונה, הגדרות ועוד.
פעולות הקריאה והכתיבה שוורדפרס מבצעת מול בסיס הנתונים, עדכוני מערכת, ולמעשה כמעט כל פעולה באתר, גורמים עם הזמן להיווצרותם של שאריות מידע בלתי נחוצות, אשר יוצרות עומס מיותר ומכבידות על פעולת בסיס הנתונים – מה שגורם להאטת האתר כולו.
אחד הדברים הראשונים שניתן לעשות הוא למחוק תגובות ספאם ותגובות זבל, אשר תופסות מקום בבסיס הנתונים. מקורות נוספים לעומס מידע בבסיס הנתנוים הם פוסטים ועמודים שנמחקו, גרסאות של פוסטים, נתונים שנשמרו על ידי תוספים המותקנים על האתר, ושאריות שנותרו לאחר הסרת תוספים ותבניות שאינם בשימוש יותר.
שני תוספים מומלצים לתחזוקת בסיס הנתונים של האתר הם:
- WP Clean Up – תוסף המאפשר להסיר במהירות תגובות, טיוטות פוסטים ועוד
- WP-Optimize – הוא עוד תוסף שעוזר לנקות מידע מיותר מבסיס הנתונים
הדרך הטובה ביותר לבצע ניקוי ואופטימיזציה של בסיס הנתונים של וורדפרס, היא באמצעות כלי כגון phpMyAdmin המאפשר לעבוד ישירות מול בסיס הנתונים ולבצע עליו כמעט כל פעולה אפשרית.
יש לשים לב כי פעולות אלה דורשות ידע טכני מתקדם, על כן מוטב לבצע אותן רק כאשר הידע קיים.
ניתן להיעזר במפתח שיעשה זאת בשבילכם. מדובר בפעולה שעלותה אינה צריכה להיות גבוהה.
ניתן לטפל בבסיס הנתונים באמצעות תוספי וורדפרס ייעודיים, אך לאור סיכוני האבטחה של תוספים מסוג זה מומלץ מאוד להימנע מכך.
מחיקת קבצים מיותרים
ככל שאתר וורדפרס צובר ותק, יאספו יותר קבצים מיותרים שאין בהם שימוש, אשר תופסים מקום מיותר על השרת ומכבידים על המערכת.
לעתים שטח האחסון העומד לרשותנו מצומצם, וקבצים מיותרים אלה מגבילים את המקום הפנוי העומד לרשותנו.
אז מה להסיר? תמונות ישנות שאנו לא עושים בהן שימוש, קבצי מדיה אחרים כמו סרטונים, קבצי אודיו, מסמכי PDF וכו', תוספים שכיבינו אך לא הסרנו באופן מלא מהשרת, וכן תבניות שאנו לא עושים בהן שימוש וחונות כאבן שאין לה הופכין.
חלק מן הקבצים ניתן להסיר מתוך ממשק הניהול של וורדפרס, אך במקרים מסוימים נהיה צריכים לעשות שימוש במנהל הקבצים שמספק לנו שירות האחסון, או לחילופין באמצעות חיבור FTP.
בדיקת מהירות טעינת האתר
מהירות טעינת האתר היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על חווית המשתמש באתר.
אתר כבד ואיטי יגרום לגולשים להצביע ברגליים ולנטוש את האתר ברוב המקרים.
בדיקת מהירות ניתן לבצע בקלות באמצעות הכלי Page Speed Insights של גוגל. כלים נוספים שניתן להיעזר בהם הם GTMetric ו- Pingdom. הכלים האלה יספקו לכם בנוסף לבדיקת המהירות שלל נתונים חשובים על ביצועי האתר שלכם.
בדיקת תקינות טפסים, תפריטים וקישורים
קרוב לודאי שבאתר שלך מותקן לפחות טופס יצירת קשר אחד, יתכן ובנוסף מותקן גם טופס רישום לניוזלטר.
חשוב לבדוק את תקינות הטפסים האלה באופן קבוע, על מנת לוודא כי הנכם מקבלים את כל ההודעות הנשלחות אליכם.
ככל שהאתר שלכם יותר פעיל מומלץ לבצע את הבדיקה לעתים יותר קרובות – ובמקרים מסוימים אפילו מדי יום. אתם הרי לא רוצים לפספס לידים חשובים או מנויים לרשימת התפוצה שלכם נכון?
את הבדיקה ניתן לבצע באופן פשוט, על ידי משלוח הודעה באמצעות הטופס, או הירשמות פיקטיבית לצורך הבדיקה אל רשימת התפוצה. זו בדיקה מהירה ופשוטה הנותנת תוצאה מיידית וסופית.
באותה הזדמנות כדאי לוודא כי כל תפריטי הניווט באתר תקינים ומפנים אל דפים קיימים. תפריט ניווט משובש פוגע בחוויית המשתמש, ועלול לשבש את פעולת הסריקה שמבצעים הרובוטים של מנועי החיפוש, ובעקבות כך לפגוע בהופעת האתר במנועי החיפוש.
על מנת לגלות קישורים "שבורים" באתר שלכם ניתן לעשות שימוש ב- Google Search Console, כלי מדהים שיתן לכם המון אינדיקציות חשובות לגבי האתר שלכם.
מעקב אחר חיובי חשבון הוסטינג, חידוש דומיין וספקי שירות אחרים
כחלק ממשימות תחזוקת האתר לא יזיק לבדוק כמה זמן נותר עד לחידוש הדומיין שלכם. כמובן שזה לא מחליף את התזכורת שהכנסתם ליומן אלא צעד נוסף.
אחד הדברים הנוראים ביותר שיכול לחוות בעל אתר אינטרנט, הוא לאבד את שם הדומיין לאחר שהושקעו דם יזע ודמעות בקידומו.
ודאו גם כי המייל המשויך לדומיין הוא מייל שאתם משתמשים בו באופן שוטף, על מנת שלא תפספסו הודעה חשובה הנוגעת לדומיין.
כמובן שיש להקפיד על תשלומי ספק האחסון וכל שירות נוסף אחר הקשור לתפעול האתר שלכם.
כל כמה זמן לבצע את הצ'קליסט?
זה לגמרי נתון לשיקולכם. ככל שהאתר פעיל יותר כדאי לבצע זאת לעתים תכופות יותר. ככלל אצבע – נאמר שאחת לשבועיים זו נקודת התחלה הגיונית עבור רוב האתרים.
לסיכום,
תחזוקת אתר וורדפרס? זה לא מסובך!
אז ראינו שבעזרת כמה פעולות פשוטות, ניתן לשמור על תקינות האתר שלנו, ולהעניק לגולשים חוויה נעימה ומזמינה תוך כדי השימוש באתר. דבר אשר יגרום לצמיחת האתר וימשוך יותר ויותר גולשים.
תחזוקה שוטפת מאפשרת לנו למנוע בעיות שעלולות לשבש את פעולת האתר, ולגרום למאמצים הרבים שאנו משקיעים באתר לרדת לטמיון.
יש לך מה להוסיף?