איך לבחור דומיין עבור אתר הוורדפרס שלכם – 15 טיפים מנצחים

איך לבחור דומיין? "טוב שם משמן טוב" אמרו חכמים, וצדקו. רישום שם דומיין הוא אחד הדברים הראשונים שצריך לחשוב עליהם לפני הקמת אתר חדש. שם הדומיין ישמש אנשים כדי להתייחס לאתר שלכם, וקרוב לודאי שילווה את האתר לכל אורך תקופת פעילותו. מסיבות אלה חשוב להקדיש זמן ומחשבה מרובים ככל האפשר, בבחירת הדומיין המתאים ביותר לאתר שלנו.

מהו שם דומיין

לפני שנענה על השאלה איך לבחור דומיין נערוך רענון קצר בנוגע לשמות דומיין ומדוע בכלל יש צורך בהם.

בקצרה, שם דומיין מאפשר לנו להגיע לכל אתר ברשת האינטרנט, באמצעות הקלדת הדומיין בשורת הכתובת של הדפדפן. שם דומיין מכיל מילים בודדות או צירופי מילים, המוכרות לנו משפת היום יום, לכן קל לזכרו ולעשות בו שימוש.

אתרי אינטרנט מאוחסנים על גבי שרתי אינטרנט. לכל שרת כזה יש כתובת IP ייחודית. כתובת ה IP מאפשרת לשלוח בקשות שונות אל השרת, כגון בקשה לצפייה בתמונה או מסמך.

כאשר אנו מקלידים שם דומיין בדפדפן שלנו, מערכת עולמית של שרתי DNS מתרגמת את שם הדומיין לכתובת ה IP של השרת המאחסן.

ללא מערכת שמות דומיין היה עלינו להקליד את כתובת ה IP של השרת על מנת להגיע לאתר בו אנו חפצים לצפות, דבר שהיה יוצר סרבול וקושי למשתמשים שהיו נאלצים לזכור צירופי מספרים נטולי משמעות.

יתרון חשוב נוסף של שימוש בשמות דומיין במקום בכתובות IP, הוא בכך שהדבר מאפשר לאתרים רבים לעשות שימוש באותה כתובת IP.

סיומות דומיין TLD (Top Level Domain)

דומיינים בדרך כלל מורכבים משני חלקים. חלק ראשון הוא ייחודי ומכיל צירוף של אותיות ומספרים אשר שייך אך ורק לשם דומיין אחד. החלק השני של שם הדומיין, אשר בדרך כלל נקרא גם "סיומת", משותף לדומיינים ואתרים רבים.

ישנן סיומות דומיין בסיווגים שונים, לדוגמה סיומות המקושרות למדינה או אזור גאוגרפי, כגון הסיומת .il המשוייכת לישראל, .uk המשוייכת לבריטניה, ו .eu המשוייך למדינות האיחוד האירופאי.

סיומות הדומיין הנפוצות ביותר הן:

  • com – סיומת אשר נועדה במקור לשימוש עסקי ומסחרי
  • org – סיומת אשר נועדה במקור עבור ארגונים חברתיים, גופים ללא כוונת רווח, מאגרי מידע וכו'
  • net – סיומת אשר נועדה עבור חברות טכנולוגיה ובעיקר ספקי רשתות ושירותי אינטרנט

כיום היעודים המקוריים של סיומות הדומיין האלה אינם מפוקחים בשום צורה, וניתן לרשום דומיין בכל אחת מהסיומות עבור כל שימוש העולה על דעתכם.

אז לאחר שיש לנו את הידע הבסיסי הדרוש בנוגע לשמות דומיין ניתן לגשת למשימה העיקרית של המאמר הזה:

איך לבחור דומיין מושלם עבור אתר אינטרנט חדש

על מנת לצלוח את המשימה החשובה הזאת בשלום, אספתי למענכם 15 נקודות חשובות שיש לתת עליהן את הדעת כאשר ניגשים לבחירת שם דומיין:

1. הקדישו לבחירת הדומיין מספיק זמן, אך אל תתנו לזה לעצור את הפרויקט שלכם

מדובר במשימה חשובה שיש להקצות לה זמן ראוי. אחרי הכל שם הדומיין שנבחר ילווה את האתר לאורך דרך ארוכה. ברוב המקרים זו בחירה שנשארים איתה כל עוד האתר פעיל. מן הצד השני, לעתים יזמים נתקעים בשלב זה עד כדי עצירה מוחלטת של הפרויקט.

“Done is better than perfect” – הביטוי החביב על מארק צוקרברג מייסד פייסבוק מתאים במיוחד לסעיף זה. בתרגום חופשי: עדיף שזה יהיה עשוי מאשר שזה יהיה מושלם.

2. בחרו דומיין בעל משמעות, המתאר את נושא האתר או דומיין ממותג

דומיין בעל משמעות כגון manshoes.com עבור אתר למכירת נעלי גברים, מעביר מסר ברור לגבי מהות האתר ומה הגולש יכול לצפות למצוא בו. דומיין ממותג כגון instagram.com יורכב ממילה או צירוף מילים ייחודי, לאו דווקא כזה שיש לו פירוש מילולי, שאנשים יכולים לקשר מיידית עם האתר.

דומיין אשר מתאר את נושא האתר כמו בדוגמה הראשונה, מסייע להבין במה עוסק האתר כבר מן המבט הראשון. זה יכול להיות יתרון משמעותי עבור אתרים חדשים, ולהגדיל את כמות הקליקים בתוצאות מנועי החיפוש. החיסרון בשימוש בדומיין תיאורי הוא בכך שהוא חסר ייחודיות, שכן בדרך כלל נעשה שימוש במילים מחיי היום יום שקשה לשייך דווקא לאתר מסוים. בהמשך לדוגמה המופיעה למעלה, manshoes.com יכול לשמש כל אתר העוסק במכירת נעלי גברים, אבל יש רק אתר אחד שקופץ לתודעה שלנו כאשר אנחנו נתקלים בדומיין instagram.com

3. שימוש במילות מפתח בשם הדומיין

מתישהו בעבר אנשי SEO האמינו בכל ליבם, כי שימוש במילות מפתח בשם הדומיין מסייעות לדירוג גבוה של האתר בתוצאות החיפוש. יתכן שהיה שמץ של אמת בדבר, אך מאז זרמו המון בייטים בשרתים של גוגל וכיום אין לכך השפעה.

ההמלצה שלי אליכם היא לא לעשות שימוש בטכניקה הזאת בשום אופן משום שאתם עשויים להיתפס כאתרי ספאם. כמו כן דומיין מסוג זה כמובן אינו ניתן למיתוג.

ישנה הנחת עבודה די מבוססת כי חלק ממנועי החיפוש אפילו מעניקים דירוג נמוך לאתרים העושים שימוש בדומיין מסוג זה.

בקיצור, לא!

4. בחרו דומיין קליט. כזה שקל לזכור

זה נשמע מובן מאליו, אבל שוב ושוב אני נתקל באתרים עם שמות מוזרים שאין סיכוי שמישהו יזכור אי פעם.

הדומיין שתבחרו צריך להיות קל לכתיבה ולקריאה.

טריק שימושי לבחינת רעיון לדומיין הוא פשוט לנסות ולומר אותו בקול רם ולחוש עד כמה הוא זורם בדיבור. לדוגמה: הדומיין website.com נהגה בצורה הבאה – ווב סייט דוט קום. אל תמעיטו בחשיבות של פרסום מפה לאוזן ובחרו בדומיין שקל לבטא ולזכור.

5. בחרו בסיומת דומיין המתאימה

יש כיום מגוון עצום של סיומות דומיין זמינות לבחירה. באם האתר שלכם פונה אל קהל יעד במיקום גאוגרפי מסוים, רשמו את הדומיין בסיומת של אותו אזור. לדוגמה .us עבור אתר הפונה בעיקר לקהל בארצות הברית, .ca עבור אתר הפונה לקהל בקנדה, .es עבור ספרד וכיו"ב.

6. בחרו בסיומת .com עבור אתר הפונה לקהל גלובלי

באופן אישי אני תמיד מתעקש לרכוש דומיין בסיומת com עבור פרויקטים הפונים לקהל יעד בינלאומי. במידה והדומיין המבוקש אינו פנוי בסיומת com אני פשוט אוותר עליו.

סיומת .com היא הסיומת הנפוצה ביותר באינטרנט, אנשים בדרך כלל יצמידו אותה כברירת מחדל לשם דומיין אם לא נאמר להם אחרת.

כדאי לדעת שמציאת דומיינים איכותיים בסיומת com הופכת למשימה קשה יותר ויותר ככל שחולפות השנים. אם מצאתם אחד כזה – אל תהססו ורשמו אותו לפני שייתפס על ידי מישהו אחר.

7. הימנעו משימוש בספרות

שימוש בספרות בשם הדומיין עלול להיות מבלבל ולכן כדאי להימנע מכך. יש לכך כמובן יוצאים מן הכלל, לדוגמה כאשר יוצרים אתר עבור מותג המכיל כבר ספרות בשמו כגון “porche911.com”

8. המנעו משימוש במקף

מקף הוא הסימן היחיד המותר לשימוש בשמות דומיין, שאינו אות או ספרה. אולם בכל זאת מומלץ להימנע מלהשתמש בו. דומיין העושה שימוש בסימן המקף עלול להיתפש כספאם ושלילי באופן כללי. הסיבה לכך היא שרבים מאתרי הספאם עושים שימוש במקף בשמות הדומיין שלהם על מנת לדחוס מילות מפתח.

שימוש בדומיין הכולל מקף עלול ליצור בלבול בין הגרסאות השונות שלו. mysite.com או my-site.com לדוגמה.

9. הימנעו משימוש בראשי תיבות וקיצורים

כפי שודאי הבנתם, העיקרון המנחה בבחירת שם דומיין הוא כמה שיותר בהירות. כמובן שהכלל הזה בטל כאשר מדובר במותג מוכר שהציבור רגיל להתייחס אליו באמצעות ראשי תיבות. GMC = General Motors Company או NASA = National Aeronautics and Space Administration לדוגמה.

10. קצר יותר זה טוב יותר

דומיין קצר קל יותר לזכור. דומיין קצר מצריך פחות מאמץ כדי לכתוב אותו. דומיינים קצרים קלים יותר לשימוש בשיחה ובאופן כללי נחשבים ליותר יוקרתיים ואיכותיים, ויותר בעלי סמכות.

הכלל כאן מאוד פשוט: חפשו תמיד את הדומיין הפנוי הקצר ביותר שיתאים לדרישות האתר שלכם.

11. דאגו שלא להפר חוקי סימני מסחר

אל תשתמשו בשמות מסחר רשומים בדומיין שבחרתם. שימוש כזה קרוב לודאי מהווה הפרה של החוק. אתם מעמידים את עצמכם בסיכון של תביעה משפטית, שיכולה להוביל להוצאה כספית כבדה והורדת האתר שלכם מהרשת באמצעות צו שיפוטי.

למרות האמור לעיל ניתן למצוא ברשת אתרים רבים העושים לאורך זמן רב שימוש בשמות מסחר בדומיין שלהם. כל האתרים האלה חשופים לתביעות משפטיות, באם לא קבלו אישור מפורש לעשות שימוש בסימן המסחר. זה שעדיין לא נתבעו – אינו מקנה להם חסינות מתביעות עתידיות.

אם אתם חושבים לטווח הרחוק פשוט ותרו על הפיתוי ופעלו בהתאם לחוק.

12. חשבו לטווח רחוק

הדומיין שתבחרו עבור האתר שלכם יעשה עמכם דרך ארוכה. זה די נדיר שאתר ישנה את שם הדומיין שלו לאחר שהפך לפעיל ומוכר. מסיבות אלה כדאי לבחור דומיין שלא יהיה מוגבל לנישה צרה מדי. בחרו דומיין שיוכל להתאים לאתר שלכם גם במידה ויתפתח לכיוונים ונושאים נוספים.

13. המציאו מילה חדשה!

שמות דומיין טובים ופנויים הופכים עם השנים לקשים יותר ויותר להשגה. אחד הפתרונות לכך יכול להיות המצאת מילה חדשה לגמרי או שיבוש של מילה קיימת. Yahoo, Google, Xerox, Kodak ואפילו Sony הם רק חלק קטן מרשימה של שמות מותג שהתחילו כמילה חסרת משמעות.

14. לצאת מחוץ לקופסה – אל תגבילו את המחשבה

נסו להעלות רעיונות לשמות דומיין שלאו דווקא קשורים ישירות לנושא האתר שלכם, משחק מילים כלשהו וכדומה. דוגמה טובה לחשיבה מסוג זה הוא הדומיין Monday.com המשמש את אפליקציית הפרודוקטיביות וניהול הזמן המצליחה.

15. בדקו את היסטורית הדומיין לפני שאתם מחליטים

גם אם הדומיין בו אתם מעוניינים פנוי עכשיו, יתכן כי נעשה בו שימוש בעבר. על מנת לוודא שלא מדובר בדומיין אשר שימש לפעילות שלילית כלשהי, מומלץ לבצע בדיקת רקע זריזה בנוגע לעברו של הדומיין המבוקש.

אחת הדרכים המהירות והקלות ביותר לבצע בדיקת רקע עבור דומיין, היא באמצעות האתר archive.org. האתר המדהים הזה מתעד את השינויים וההיסטוריה של כמעט כל אתר ברשת האינטרנט.

הקלידו את שם הדומיין שאתם מתעתדים לרכוש בשורת החיפוש של האתר ובדקו מה יש בעברו.

איך לבדוק אם דומיין פנוי לרישום

כל רשמי הדומיין מציגים דף הנקרא whois באתר שלהם.

דומיינים בינלאומים כגון com או net מומלץ לבדוק באתרים בינלאומיים, חלק מהם מופיעים בסוף המאמר.

דומיינים ישראלים מסוג co.il או org.il ניתן לבדוק אצל רשמי הדומיין הישראלים או ישירות באמצעות עמוד ה whois של איגוד האינטרנט הישראלי.

היכן לרכוש שם דומיין ישראלי

בישראל קיימים כיום 13 גופים המורשים לשמש כרשמי דומיין. באופן אישי אני עובד עם שלושה מתוכם. השיקולים שלי בבחירת רשם דומיין הם שלושה: אמינות, מחיר הוגן וממשק משתמש ידידותי.

אלה רשמי הדומיין בהם אני משתמש באופן קבוע למעלה מעשור שנים. כמובן שאין בהמלצה כאן להגיד משהו רע על רשמי דומיין אחרים – אני פשוט מעדיף להמליץ על משהו שיש לי היכרות עמו.

דומיין דה נט – רשם דומיינים ותיק ומוכר. את מרבית רכישות הדומיין אני מבצע דרכם כי זה פשוט הכי זורם ונוח לי. להתרשמותי שירות הלקוחות מקצועי נעים ואדיב.

לייב DNS – גם חברה זו פעילה בתחום רישום הדומיינים מזה זמן רב. תהליך רישום הדומיין עובר בצורה חלקה וברורה. להתרשמותי שירות הלקוחות גם כאן מקצועי ואדיב.

בוקס – זהו רשם דומיין ישראלי נוסף שאני משתמש בו. תהליך הרישום קצר ברור וחלק. גם כאן נתקלתי בשירות לקוחות אדיב וידידותי. שימו לב כי רשם זה מציע מחיר מעט יותר אטרקטיבי בהשוואה לשאר הרשמים, כך שאם מחיר זו סוגיה חשובה עבורכם כנראה שזו הכתובת הנכונה.

היכן לרכוש דומיין בינלאומי

ההיצע בתחום רישום דומיין בינלאומי הוא הרבה יותר רחב וכולל מאות רשמים שונים. מטבע הדברים ריבוי רשמים מעלה גם את הסיכוי לנפילות ואכזבות ולכן כדאי תמיד לעבוד עם רשם גדול ומוכר, גם אם זה אומר לשלם כמה דולרים יותר.

להלן רשמי הדומיין הבינלאומיים שאני נוהג לעבוד עמם:

Namesilo – רשם המציע מחיר אטרקטיבי, שירות אמין וממשק משתמש קל לשימוש. סימן וי על כל הדרישות שלי. מומלץ בחום.

Namecheap – רשם דומיין גדול ותיק ואמין. מחירי רישום סבירים, שירות לקוחות אדיב וממשק משתמש נוח לשימוש. בסך הכל מומלץ.

Godaddy – גודדי הנו רשם דומיינים ותיק וגדול. בעבר השתמשתי בו רבות אולם בשנים האחרונות המחיר הפך לפחות אטרקטיבי עבורי, ונאלצתי לוותר על השירות. למרות זאת אני מצרף את הרשם הזה לרשימה כי מעבר לסוגיית המחיר מדובר בשירות אמין וטוב לרישום דומיין.

** הערה חשובה: כל רשמי הדומיין שציינתי כאן מספקים שירותים נוספים כגון אחסון אתרים, תיבות מייל, תמיכה טכנית ועוד. ההתנסות שלי עמן נוגעת בעיקר לתחום רישום הדומיין, ולכן אין באפשרותי להביע דעה לכאן אן לכאן בנוגע לשירותים האחרים.   

אודות מערכת אייפרס
מערכת אייפרס מגישה מדריכים ומאמרים הנכתבים על ידי מומחי וורדפרס מנוסים ומקצועיים.

אין עדיין תגובות. התגובה הראשונה יכולה להיות שלך!

יש לך מה להוסיף?

כתובת המייל שלך לא תפורסם


*